Παραγωγή & τυποποίηση ελαιολάδου από μικρούς παραγωγούς

Γενικές πληροφορίες & ανακοινώσεις που αφορούν το σύστημα συζητήσεων AGORA.AGROENOS.COM της εταιρείας ΑΦΟΙ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Α.Ε.Β.Ε.

Παραγωγή & τυποποίηση ελαιολάδου από μικρούς παραγωγούς

Δημοσίευσηαπό moderator » 09 Οκτ 2010, 11:56

H ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργειά της και την παραγωγή του ελαιόλαδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου. Από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα ο καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.

Παρ’όλη λοιπόν την τεράστια παράδοση και το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου και την πρώτη σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εν’τούτοις τα οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό είναι αρκετά περιορισμένα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά χύμα ελαιόλαδο.

Ενδεικτικά, ενώ το 2007 η συνολική ποσότητα εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθε σε 104.000 τόνους, μόνο 8.500 τόννοι αφορούσαν τυποποιημένο ελαιόλαδο (ποσοστό 8%). Η υπόλοιπη ποσότητα 95.500 τόννοι (ποσοστό 92%) αφορούσαν χύμα ελαιόλαδο. Επιπλέον 9.400 τόννοι διατέθηκαν σε Τρίτες χώρες (όλο εμφιαλωμένο). (Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου).

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής και την βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών. Μία πιθανή εναλλακτική λύση αποτελεί και η χρήση μικρών συγκροτημάτων ελαιοτριβείων (διφασικών) με δυνατότητα επεξεργασίας ελαιοκάρπου από 50-350 κιλά/ώρα. Είναι χρήσιμο ν’αναφέρουμε ότι μόνο στην γεωγραφική περιοχή της Τοσκάνης (Ιταλία) υπάρχουν 11.500 ελαιοπαραγωγοί που παράγουν ελαιόλαδο που κατατάσσεται στην κατηγορία προϊόντων Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) . Η μέση τιμή ανά λίτρο του ελαιόλαδου των παραπάνω κατηγοριών (ΠΟΠ και ΠΓΕ) ανέρχεται στα 11,58 Ευρώ (Στοιχεία έτους 2008 – Πηγή: Iταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) - Πηγή: Ιταλικό Ινστιτούτο Ερευνών Αγροτικής Αγοράς (ISMEA).

Τα μικρά (40-350 κιλά ελιάς την ώρα) διφασικά συγκροτήματα εξαγωγής ελαιόλαδου του ιταλικού εργοστασίου Toscana Enologica Mori δίνουν την δυνατότητα σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να παράγουν το δικό τους λάδι, σε συνθήκες και ποιοτικές προδιαγραφές που θα καθορίζουν αποκλειστικά αυτοί, συσκευάζοντας και τυποποιώντας το προϊόν τους με τελικό στόχο να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή τιμή στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου. Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (ελαιοευρωπεΐνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και τη δυνατότητα πώλησής του σε υψηλότερες τιμές.

Για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και τυποποίηση του ελαιόλαδου ενός μικρού παραγωγού, είναι απαραίτητα και τα εξής μηχανήματα:
Το ενδεικτικό κόστος για τα παραπάνω μηχανήματα είναι 10.000 – 15.000 ΕΥΡΩ. Εάν υπολογίσουμε και το κόστος για το συγκρότημα εξαγωγής ελαιόλαδου της σειράς FRANTOINO (δυναμικότητας 40-120 κιλά ελιάς την ώρα, ανάλογα με τον τύπο) τότε το συνολικό ύψος της επένδυσης ενός μικρού παραγωγού ανέρχεται στα 19.000 – 35.000 ΕΥΡΩ, ποσό το οποίο σίγουρα είναι σημαντικό όχι όμως απαγορευτικό προκειμένου να μπορέσει κάποιος να εκμεταλλευτεί κατά τον ιδανικότερο και οικονομικά πιο επωφελή τρόπο την παραγωγή του.
Συνημμένα
OliveOil-SmallProducers-Frantoino-Oliomio.pdf
PDF: Παραγωγή-Τυποποίηση Ελαιολάδου από Μικρούς Παραγωγούς
(327.87 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 22747 φορές
ΑΦΟΙ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Α.Ε.Β.Ε.
Αμπελουργικά-Γεωργικά-Ελαιουργικά-Οινοποιητικά Μηχανήματα
Σταδίου 101 - Τ.Κ. 59100 - Βέροια Ν.Ημαθίας
Τηλ +30 23310 20262 Fax +30 23310 20263
http://www.agroenos.com
moderator
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 07 Αύγ 2010, 00:44
Τοποθεσία: Σταδίου 101 - Τ.Κ. 59100 - Βέροια Ν.Ημαθίας

Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

Bookmark and Share: email, Facebook, Google, Twitter, Yahoo...

cron